Uitleg over: De Salderingsregeling, Subsidies, Financiering en Duurzame Zonne-energie samen met Hexitum.

Geschreven door
Max van Hexitum
Leestijd
3 minuten
November 7, 2023

Zonnepanelen vormen een fantastische manier om duurzame energie op te wekken en bij te dragen aan een groenere toekomst. Ze verminderen niet alleen de ecologische voetafdruk, maar kunnen op de lange termijn ook kostenbesparingen opleveren.

Het enige obstakel dat sommige bedrijven en particulieren tegenhoudt, is de initiële investering. Gelukkig zijn er verschillende financiële oplossingen beschikbaar om zonnepanelen toegankelijker te maken. In deze blog zullen we enkele van deze opties bespreken en je voorzien van waardevolle informatie over salderen, subsidies, financiering, en duurzame zonne-energie.

Wat is de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen is niet voor iedereen hetzelfde. Het wordt door veel verschillende factoren bepaald, zoals de hoeveelheid zonlicht die door de panelen wordt opgevangen en saldering. Omdat de precieze opbrengst van een zonnepanelensysteem moeilijk te zeggen is, lees je in dit artikel meer over de verschillende factoren die een rol spelen in de opbrengst van zonnepanelen.

Wat is terug leveren?

Wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot aan stroom aan het net geleverd. Dit heet terugleveren. Terugleveren gebeurt meestal overdag als de zon schijnt en de energieproductie van je zonnepanelen op zijn hoogtepunt is.

Door terug te leveren aan het net draag je bij aan de duurzame energievoorziening. De stroom die je teruglevert, kan door andere huishoudens of bedrijven worden gebruikt. In ruil voor de teruggeleverde stroom ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. Dit kan in de vorm van salderen zijn, waar we later in dit artikel dieper op ingaan, of via de terugleververgoeding.

Wat is salderen?

Salderen is een regeling vanuit de overheid waarbij de stroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet, verrekend wordt met de stroom die je afneemt van je energieleverancier. Met andere woorden, de energie die je teruglevert, wordt afgetrokken van je verbruik. Hierdoor betaal je alleen voor het nettoverbruik: het verschil tussen wat je hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd.

Stel dat je in een bepaalde periode meer stroom hebt opgewekt dan verbruikt, dan betaal je alleen voor het verschil. Als je zonnepanelen bijvoorbeeld in een maand 400 kWh hebben geproduceerd en je verbruik in diezelfde maand 500 kWh is geweest, betaal je alleen voor 100 kWh aan energie.

Dankzij de salderingsregeling kun je dus besparen op je energiekosten. Je energierekening wordt lager omdat je minder stroom hoeft af te nemen van je energieleverancier. Het is een financieel aantrekkelijke stimulans om te investeren in zonnepanelen.

Salderingsregeling in 2023

Oorspronkelijk zou de afbouw van de salderingsregeling al 1 januari 2023 van start gaan. De regering heeft echter besloten dit met 2 jaar uit te stellen, waardoor de afbouw van de salderingsregeling begin 2025 van start gaat. Bij het oorspronkelijke wetsvoorstel was het idee de salderingsregeling met gemiddeld 9% per jaar te verlagen tot het kale energietarief in 2031.

Dit is natuurlijk goed nieuws voor alle zonnepaneelbezitters en voor degene die nog zonnepanelen willen aanschaffen. Zij kunnen dan namelijk nog in 2023 en 2024 profiteren van de volledige salderingsregeling. Dat wil zeggen dat jij nog een vaste vergoeding krijgt voor alle stroom die je teruglevert aan het net. Bovendien is ieder systeem dat Hexitum Solar installeert klaar voor een accu in de toekomst.

Afbouw salderingsregeling in combinatie met een thuisaccu

Het gebruik van een accu in combinatie met de afbouw van de salderingsregeling kan een slimme strategie zijn voor eigenaren van zonnepanelen. Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het steeds belangrijker om zoveel mogelijk van de opgewekte energie direct zelf te verbruiken, in plaats van deze terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Hier komt de accu om de hoek kijken.

Een accu stelt je in staat om de overtollige energie die je zonnepanelen opwekken op te slaan, zodat je deze op een later moment kunt gebruiken wanneer je zonnepanelen minder of geen energie opwekken. Door de opslagmogelijkheid van een accu kun je jouw eigen opgewekte stroom optimaal benutten, zelfs wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Bovendien fungeert een accu als een betrouwbare back-up energiebron in het geval van stroomuitval. Terwijl anderen zonder stroom zitten, kun jij nog steeds genieten van elektriciteit dankzij de opgeslagen energie in je accu.

Het wordt steeds interessanter om een accu aan te schaffen, zeker wanneer de salderingsregeling vanaf 2025 wordt afgebouwd. Hierdoor kan deze zichzelf op de lange termijn terugverdienen door de besparingen op je energiekosten en de verhoogde zelfvoorziening.

Hoe ga ik mijn investering terug verdienen en hoe snel?

Zonnepanelen zijn een investering. Maar direct vanaf het moment dat ze op je dak liggen, bespaar je flink op je energierekening. Op die manier verdien je je investering in zonnepanelen na verloop van tijd terug. Hoe lang het precies duurt om je zonnepanelen terug te verdienen, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal zonnepanelen dat je hebt, de ligging van je dak en je energieleverancier.

De terugverdientijd van zonnepanelen varieert op die manier aanzienlijk. Zo kan deze 5 jaar zijn, maar ook 10 jaar. Samen met jou bekijken we graag hoe we jouw zonnepanelen-installatie zo rendabel mogelijk kunnen maken!

Hoe zit het dan met subsidie voor zonnepanelen?

Sinds 2013 zijn er helaas geen landelijke subsidies voor zonnepanelen meer beschikbaar. Daarentegen zijn er nog wel een aantal gemeentes die subsidieregelingen of voordelige leningen aanbieden. Met de handige tool van energiesubsidiewijzer kun je heel makkelijk vinden welke regelingen, subsidies of leningen er in jouw omgeving beschikbaar zijn.


Het goede nieuws is dat er in Nederland verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar zijn om de kosten van zonnepanelen te verlagen. Twee veelvoorkomende opties zijn:

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE): De ISDE-subsidie is toegankelijk voor zowel zakelijke als particuliere gebruikers. Deze subsidie voorziet in een financiële ondersteuning voor zonne-energiesystemen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het gezamenlijke piekvermogen van de zonnepanelen. Het is een geweldige manier om de initiële investeringskosten te verlichten.

2. Energie bespaarlening: De Energie bespaarlening biedt particulieren de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen voor energiebesparende maatregelen, waaronder de installatie van zonnepanelen. Deze lening helpt om de kosten van de installatie te spreiden en stelt je instaat om de lening terug te betalen met de besparingen op je energierekening.

Het is raadzaam om contact op te nemen met lokale overheidsinstanties en financiële instellingen om te informeren naar beschikbare subsidies en financieringsopties. Elke situatie is uniek, en het is belangrijk om de optie te kiezen die het beste past bij jouw financiële behoeften.

 

Warmtefonds


Het Warmtefonds is ook een waardevolle manier als het gaat om het financieren van zonnepanelen. Dit fonds richt zich op het stimuleren van energiebesparende maatregelen en duurzame energieprojecten. Het biedt mogelijkheden en ondersteuning voor het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden.
Wil je meer informatie over de aanvraag en mogelijkheden? Neem contact met ons op en we helpen je met het proces van het Warmtefonds.

 

Advies van Hexitum


Als je meer gedetailleerde informatie wilt over subsidies en financiering voor zonnepanelen, raden we je aan contact op te nemen met een van onze adviseurs. Hexitum is een deskundige partner op het gebied van duurzame energie en kan je begeleiden bij elke stap van het proces, van de selectie van de juiste zonnepanelen tot het aanvragen van subsidies en financiering.

Zonnepanelenzijn niet alleen een investering in een duurzame toekomst, maar kunnen ook bijdragen aan financiële voordelen op de lange termijn. Met de juiste ondersteuning en financiële opties binnen handbereik, is de overstap naar zonne-energie nu toegankelijker dan ooit.

Neem de eerste stap naar een groenere en kostenbesparende toekomst met zonnepanelen en laat Hexitum je helpen bij de reis naar duurzame zonne-energie, vraag een gratis offerte of adviesgesprek aan en begin met besparen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan lees je alles over actuele events en ontwikkelingen! Je krijgt van ons geen spam; alleen om de 2 weken een e-mail, waarvoor je je op elk moment kunt uitschrijven.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.