Duurzaamheid: De sleutel tot waardevermeerdering van huizen en panden in Nederland

Geschreven door
Rik Lems
Leestijd
4 minuten
November 2, 2023

Recent onderzoek van ING wijst uit dat duurzaamheid een grote rol speelt in de Nederlandse huizenmarkt. Het onderzoek laat zien dat investeringen in duurzaamheid snel terugverdiend worden, meestal binnen 3 tot 7 jaar.

Een belangrijke ontdekking is dat een groen energielabel aanzienlijk invloed heeft op de waarde van een huis. Mensen geven de voorkeur aan huizen met zo'n groen label en sommige huiseigenaren merken zelfs een waardestijging van meer dan 10% op.

Dit toont aan dat kopers en verkopers steeds meer begrijpen dat duurzame maatregelen geld opleveren, en ze zijn bereid stappen te ondernemen om hun energielabel te verbeteren.

Het is belangrijk dat duurzame investeringen snel genoeg geld opleveren, meestal binnen 3 tot 6 jaar. Hoewel de exacte tijd kan variëren, afhankelijk van regels en voorwaarden, blijven duurzaamheidsmaatregelen waarde toevoegen aan een huis, zelfs als de financiële voordelen wat langer op zich laten wachten.

Mensen worden zich steeds bewuster van duurzaamheid in de Nederlandse huizenmarkt. De meeste mensen willen minstens een label C op een huis, en sommigen kijken niet eens naar huizen met een lager label dan A. Ongeveer de helft van de mensen weet al welke stappen ze kunnen nemen om hun energielabel te verbeteren.

Hoewel milieubewustzijn belangrijk is, blijkt uit het onderzoek dat geld besparen de belangrijkste reden is voor duurzaamheid. De meeste mensen geven de voorkeur aan kostenbesparing boven milieuoverwegingen.

Een groen energielabel is goed voor de waarde van een huis, terwijl een laag label onaantrekkelijk is. Er is echter een kleine groep die een G-label aantrekkelijk vindt vanwege de lagere kosten en de kans om waarde toe te voegen aan het huis.

Het ING Woonbericht laat ook zien dat het vertrouwen in de woningmarkt stijgt, vooral omdat mensen verwachten dat de huizenprijzen zullen stijgen.

Mensen die al een huis bezitten, zijn positiever dan starters, die zich zorgen maken over de stijgende hypotheekrente.

Kortom, duurzaamheid wordt steeds belangrijker in de Nederlandse huizenmarkt. Het onderzoek biedt waardevolle informatie voor huiseigenaren, kopers en beleidsmakers en benadrukt het belang van slimme duurzaamheidsmaatregelen met snelle financiële voordelen en lange termijn waarde.

Als je meer wilt weten over energie labels of hoe je die kunt verbeteren, kun je contact opnemen met een van onze adviseurs via onze website.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan lees je alles over actuele events en ontwikkelingen! Je krijgt van ons geen spam; alleen om de 2 weken een e-mail, waarvoor je je op elk moment kunt uitschrijven.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.