Heeft het voor mij nu nog zin om zonnepanelen te laten plaatsen om geld te besparen?

Geschreven door
Max van Hexitum
Leestijd
4 minuten
November 8, 2023

Opwinding onder zonnepanelenbezitters en vraagtekens bij mensen die eraan denken om zonnepanelen te kopen: een speciale regeling die het voor eigenaren extra aantrekkelijk maakt om zonnestroom terug te leveren, wordt straks waarschijnlijk afgebouwd.

De vraag is hoe aantrekkelijk het dan nog is om zonnepanelen te nemen?

We hebben het over de salderingsregeling. Dat die ooit zou verdwijnen, is bij de meeste bezitters van zonnepanelen wel bekend. Het hing al een paar jaar boven de markt, maar het plan werd telkens uitgesteld. Nu lijkt het echt te gebeuren, al is nog wel steun nodig van de oppositie in de Eerste Kamer.

Het kan nog even duren voordat zonnepanelenbezitters precies weten waar ze aan toe zijn, maar we kunnen wel alvast de vraag stellen: wat betekent het afschaffen van deze regeling voor mensen die nu zonnepanelen hebben?

En is het überhaupt nog wel aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen?

Salderen is wegstrepen

Laten we eerst nog even kort helder maken wat de salderingsregeling is. De meeste energieleveranciers verrekenen nu de zonnestroom die je teruglevert met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Dat gebeurt op jaarbasis. Dat is voor zonnepanelenbezitters aantrekkelijk: je levert vooral als stroom goedkoop is, maar je krijgt aan het eind van het jaar toch de gemiddelde prijs vergoed.

Simpel gezegd: het elektriciteitsverbruik – dat in de winter hoog is, zeker bij bezitters van een warmtepomp – wordt weggestreept tegen de stroom die je in de zomer opwekte toen het op de markt veel minder opleverde.

De minister komt nu dus met het voorstel om deze regeling af te schaffen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) steunt dit plan en heeft daar verschillende redenen voor.

De ACM stelt dat investeren in zonnepanelen nu al loont zónder deze regeling, een extra subsidie vinden ze niet nodig. Daarnaast hindert deze regeling 'efficiënter gebruik van het elektriciteitsnetwerk'. We leveren nu op zonovergoten dagen veel zonnestroom aan het overbelaste energienetwerk. Dat komt omdat het niet uitmaakt of je je auto overdag oplaadt met zonnestroom of dat je dat doet na zonsondergang, met stroom van het net.

Als de salderingsregeling wordt afgeschaft, wordt het juist slim om de wasmachine te laten draaien op die piekmomenten wanneer de zon schijnt. Want als je dan de stroom aan het net zou leveren, krijg je daar maar weinig voor terug. Kwestie van vraag en aanbod: er is op zo'n moment genoeg aanbod van stroom, maar weinig vraag.

Dit toekomstbeeld van slim stroom gebruiken komt steeds dichterbij.

Je blijft als zonnepanelenbezitter sowieso geld ontvangen voor je geleverde stroom, alleen krijg je hoogstwaarschijnlijk een stuk minder betaald.

De grote vraag is alleen: wat biedt jouw energiemaatschappij straks voor die geleverde stroom? Dat kan per bedrijf verschillen en dat betekent dat je als consument goed moet kijken welk bedrijf het beste past bij jouw situatie, zegt energie-expert Puk van Meegeren van Milieucentraal.

De verwachting is dat de regeling stapsgewijs wordt afgeschaft. De terugverdientijd van tien zonnepanelen ziet er dan ongeveer uit zoals in onderstaande grafiek. Dit jaar en volgend jaar kun je nog salderen. In de grafiek wordt ervan uitgegaan dat je 22 cent per kWh krijgt, dat is het lichtgroene gedeelte.

Het blauwe gedeelte in de grafiek is de stroom die je niet mag salderen. Dat is vanaf 2025. Dit deel wordt in die jaren daarna steeds groter. We gaan er in de berekening van uit dat je voor deze stroom slechts 9 cent per kWh krijgt. Ook na 2031. Omdat je dan nog maar 9 cent krijgt, is het dus een goed idee om zoveel mogelijk zelf deze goedkope stroom te gebruiken.

Het blauwe gedeelte in de grafiek is de stroom die je niet mag salderen. Dat is vanaf 2025. Dit deel wordt in die jaren daarna steeds groter. We gaan er in de berekening van uit dat je voor deze stroom slechts 9 cent per kWh krijgt. Ook na 2031. Omdat je dan nog maar 9 cent krijgt, is het dus een goed idee om zoveel mogelijk zelf deze goedkope stroom te gebruiken.

Zonnepanelen op je dak blijven dus een slimme en rendabele investering, zelfs nadat de salderingsregeling is afgebouwd.

Hier zijn enkele basis redenen waarom zonnepanelen nog steeds de moeite waard zijn:

1. Besparingen op de energierekening: Zonnepanelen stellen je in staat om je eigen elektriciteit op te wekken, wat resulteert in aanzienlijke besparingen op je energierekening, zelfs als de salderingsregeling wordt verminderd.

2. Terugverdientijd: In de meeste gevallen verdien je de initiële investering in zonnepanelen binnen enkele jaren terug. Na deze periode genereer je nog vele jaren gratis elektriciteit, wat leidt tot financiële voordelen.

3. Duurzaamheid: Zonnepanelen verminderen je ecologische voetafdruk, omdat ze schone en hernieuwbare energie opwekken, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

4. Lange levensduur: Zonnepanelen hebben over het algemeen een levensduur van ongeveer 25 jaar, wat betekent dat ze gedurende die hele periode elektriciteit blijven genereren.

5. Eigen gebruik van zonne-energie: Door de opgewekte zonne-energie direct te gebruiken wanneer de zon schijnt, kun je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen, wat voordelig is in een situatie zonder volledige saldering.

En wat als je je afvraagt of zonnepanelen na 2023 nog steeds rendabel zijn? Het antwoord is ja.

Hoewel de salderingsregeling pas volledig verdwijnt in 2031, begint de afbouw al in 2023. Na deze datum ontvang je wellicht minder vergoeding voor de extra stroom die je aan het net levert, maar dit maakt het investeren in zonnepanelen niet minder aantrekkelijk.

In feite moedigt deze maatregel juist aan om meer van je zelf opgewekte zonne-energie te gebruiken.

Bovendien zijn zonnepanelen tegenwoordig goedkoper dan ooit. In de eerste jaren kun je nog profiteren van de salderingsregeling voordat deze geleidelijk wordt afgebouwd, waardoor je je investering nog steeds kunt terugverdienen en daarna kunt blijven genieten van gratis elektriciteit.

Kortom, zonnepanelen blijven ook na 2023 een rendabele en milieuvriendelijke keuze voor huishoudens en bedrijven. Ze helpen je geld te besparen, verminderen je ecologische impact en bieden een duurzame bron van elektriciteit voor de lange termijn. Het is een win-win situatie voor je portemonnee en het milieu.

Wil je een persoonlijke prijsopgave? Neem dan contact met ons bovenaan deze pagina.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan lees je alles over actuele events en ontwikkelingen! Je krijgt van ons geen spam; alleen om de 2 weken een e-mail, waarvoor je je op elk moment kunt uitschrijven.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.