Verwachting energieprijzen in 2024 (Prijsplafond verdwijnt...)

Geschreven door
Max
Leestijd
4 minuten
November 14, 2023

De hoge energieprijzen veroorzaken veel bezorgdheid bij Nederlandse gezinnen, mensen en bedrijven. Jouw energierekening is waarschijnlijk ook gestegen of gaat stijgen als jouw vaste contract afloopt.

Je bent daarom benieuwd of de energie prijzen hoog blijven of dat deze zullen dalen in 2024.

Het is vrijwel onmogelijk om de energieprijzen te voorspellen en dus in te schatten of de gas- en elektriciteitsprijzen gaan dalen of stijgen.

Het is wel mogelijk om te vertellen waarom de prijzen zijn gestegen en welke factoren veel invloed hebben op mogelijke prijsstijgingen of prijsdalingen in de toekomst.

In dit artikel leggen we alvast de toekomstige regelgeving uit en wat er staat te veranderen in 2024, en nog belangrijker welke invloed dit gaat hebben.

- Het prijsplafond stopt: in 2024 betalen alle huishoudens gewoon weer het tarief dat in hun energiecontract staat vermeld. Er is dus geen vangnet meer vanuit de overheid, mochten de energieprijzen volgend jaar weer gaan exploderen.

- De energiebelasting op gas gaat omhoog: het tarief ligt komend jaar op ruim 70,5 cent per kuub gas (inclusief btw). Dat is een stijging van ruim 10 cent.

- De energiebelasting op elektriciteit gaat iets omlaag: deze komt in 2024 uit op 13,2 cent per kilowattuur, wat neerkomt op een daling van ruim 2 cent.

- De kosten voor netbeheer gaan omhoog: in 2024 gaan huishoudens circa 100 euro meer betalen aan hun netbeheerder voor hun stroom- en gasaansluiting.

De prijs van gas bepaalt ook de prijs van elektriciteit

In Nederland hebben we geen ideale weersomstandigheden voor nieuwe energiebronnen, zoals windmolen en zonnepanelen. Het weer is wisselvalig en dit zorgt voor onstabiliteit van deze energiebronnen.

Om de toevoer van groene stroom te kunnen garanderen wordt stroom opgewekt via gascentrales.

Dit zorgt ervoor dat een stijging van de gasprijzen ook zorgt voor een stijging van de prijs van elektriciteit.

Belasting op energie en gas

De prijzen van gas en elektriciteit bepalen de hoogte van onze energierekening, maar in Nederland wordt onze energierekening voor een heel groot deel bepaalt door belastingen. Onze energierekening bestaat namelijk voor ongeveer de helft uit belastingen.

Je betaalt niet alleen energiebelasting, maar betaalt daarover ook nog eens BTW. Je moet dus belasting betalen over belasting. Hoe overheidsbeleid bepaalt door grotendeels of wij goedkope of dure energie hebben.

Jaarlijks, op 1 januari, worden de energiebelasting gewijzigd. Het overheidsbeleid ten opzichte van energiebelasting in 2024 (en daarna) bepaalt voor een heel groot deel hoeveel we allemaal gaan betalen.

De overheid heeft de mogelijkheid om onze energierekening veel goedkoper te maken (of veel duurder te maken).

Voor 2024 ziet het er niet positief uit, omdat er allerlei maatregeling worden genomen (of worden opgeheven) die onze energierekening duurder zullen maken.

Gigantische stijging van energiebelasting van 226%

Volgens voorlopige cijfers zal de energiebelasting in 2024 dalen. Ondanks deze mogelijke daling, zal de belastindruk toch stijgen. Dat komt omdat de belasting in 2023 met 226% is gestegen!

Dankzij het prijsplafond hebben we weinig gemerkt van deze gigantische belastingverhoging, maar omdat het prijsplafond in 2024 wordt afgeschaafd, krijgen we waarschijnlijk een veel hogere energierekening.

Energieleveranciers zorgen voor de levering van energie.

Daarbij werken ze samen met netbeheerders, die verantwoordelijk zijn voor het vervoeren van de energie naar jouw woning. Netbeheerders zijn ook verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van elektriciteitskabels en gasleidingen.

Je betaalt daarom naast leveringskosten (voor het leveren van energie) ook netbeheerskosten aan de netbeheerder. In 2024 zullen ook de netbeheerkosten toenemen.

Netbeheerders verwachten namelijk dat de prijzen van het hoogspannings- en extrahoogspanningsnet zullen toenemen.

Deze gestegen kosten worden doorberekend aan huishoudens en bedragen, waardoor de energierekening zal stijgen.

Volgens het Financieel Dagblad stijgen de netbeerkosten gemiddeld met 40 euro naar 600 euro per jaar. Daarmee zijn de netbeheerkosten sinds 2020 al met 42% gestegen. Het is daarmee dus onwaarschijnlijk dat we ooit teruggaan naar de lage energierekening die we vroeger gewend waren.

Wat is een oplossing?

Zonnepanelen blijven nu en in de toekomst een manier om zelf goedkope stroom op te wekken en te gebruiken, ook al is regelgeving omtrent subsidies, belastingen en salderen nog vaag. Feit is dat stroom van eigen dak altijd goedkoper is dan van de energieleverancier, en dat je daarmee de investering op termijn altijd terugverdiend.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan lees je alles over actuele events en ontwikkelingen! Je krijgt van ons geen spam; alleen om de 2 weken een e-mail, waarvoor je je op elk moment kunt uitschrijven.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.