Voordelen ontdekken van zonnepanelen financieren? Kies de beste optie voor jouw situatie!

Geschreven door
Rik Lems
Leestijd
2 minuten
November 7, 2023

Zonnepanelen zijn een duurzame en verstandige keuze om je eigen energie op te wekken. Het is echter bekend dat de initiële aanschaf- en installatiekosten behoorlijk hoog kunnen zijn.

Gelukkig hoef je je dromen van zonnepanelen niet op te geven, want er zijn verschillende financieringsopties beschikbaar om je te helpen de kosten te dekken.

In dit artikel zullen we de verschillende manieren bespreken waarop je zonnepanelen kunt financieren en enkele belangrijke overwegingen om de juiste keuze te maken.

Financieringsopties voor Zonnepanelen

Warmtefonds: Het Warmtefonds is een initiatief van de overheid om particulieren en bedrijven te ondersteunen bij de aanschaf van duurzame energiemaatregelen. Ze bieden verschillende financieringsmogelijkheden, waaronder een lening voor zonnepanelen. Deze lening heeft een rente tarief van 2% en een looptijd van 10 jaar.

www.warmtefonds.nl

ISDE(Investeringssubsidie Duurzame Energie)
Dit is een overheidsprogramma dat subsidie verleent voor de aanschaf van zonnepanelen. Je kunt tot € 125 per kW gezamenlijk piekvermogen ontvangen. Houd er rekening mee dat de aanvraagtermijn voor de ISDE geldig is tot en met 31 december 2023.

Energiebespaarlening
De Energiebespaarlening is een lening van de overheid voor de aanschaf van energiebesparende maatregelen, waaronder zonnepanelen. Deze lening heeft een rentetarief van 2% en een looptijd van 10 jaar.

Lease en kritiek op Leasen
Het leasen van zonnepanelen wordt soms bekritiseerd vanwege bepaalde nadelen. Een van de belangrijkste redenen is dat je maandelijks blijft betalen, zelfs nadat de zonnepanelen zijn afgeschreven.

Bovendien ben je bij leasing niet de eigenaar van de zonnepanelen, maar alleen van het gebruik ervan. Ook weet je niet wat de energieprijs zal gaan doen in de toekomst, vandaar dat het huren en leasen ondanks de aantrekkelijke kosten vaak geen slimme stap zijn.

Advies voor Zonnepaneel Financiering
De beste manier om zonnepanelen te financieren, hangt af van je persoonlijke situatie. Hier zijn enkele aanbevelingen om je te helpen de juiste keuze te maken:

Vergelijk verschillende financieringsopties
Voordat je een beslissing neemt, is het essentieel om verschillende financieringsopties met elkaar te vergelijken. Denk hierbij aan factoren zoals de hoogte van de rente, de looptijd en de voorwaarden.

Overweeg een lening
Over het algemeen is een lening een kostenefficiëntere optie dan leasen. Bovendien wordt je na afloop van de looptijd volledig eigenaar van de zonnepanelen.

Vraag een subsidie aan
Als je in aanmerking komt voor een subsidie, kan dit aanzienlijk helpen om de kosten van zonnepanelen te verlagen.

Het Warmtefonds en SVN
Als je op zoek bent naar een leningsoptie met gunstige voorwaarden, overweeg dan het Warmtefonds of SVN. Ze bieden leningen specifiek voor zonnepanelen en andere duurzame energiemaatregelen.

Conclusie, er zijn diverse manieren om de financiering van zonnepanelen aan te pakken. De beste optie voor jou hangt af van je individuele situatie.

Als je in staat bent om een lening aan te vragen, is dit vaak de meest voordelige keuze, omdat je naafloop van de looptijd de eigenaar van de zonnepanelen wordt.

Als een lening geen haalbare optie is, overweeg dan een subsidie of het Warmtefonds als alternatieven.

Bedenk goed wat het beste bij jouw financiële mogelijkheden pasten hoe je het meeste kunt halen uit deze duurzame investering. Wil je advies? Neem dan contact op met onze adviseurs voor meer informatie.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Dan lees je alles over actuele events en ontwikkelingen! Je krijgt van ons geen spam; alleen om de 2 weken een e-mail, waarvoor je je op elk moment kunt uitschrijven.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.